De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey

‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey vormen al jaren een inspiratiebron voor iedereen. De eigenschappen leren ons hoe we de kwaliteit van ons persoonlijk leven, diensten en organisaties kunnen verbeteren. De eigenschappen die Covey in het boek bespreekt zijn:

 1. Wees proactief
 2. Begin met het einde voor ogen
 3. Belangrijke zaken eerst
 4. Denk win-win
 5. Eerst begrijpen… dan begrepen worden
 6. Synergie
 7. Houd de zaag scherp

Eigenschap 1: Wees proactief

We zijn zelf de baas. We kiezen zelf ons levenspad. Gebruik dit zelfbewustzijn om proactief te zijn en de verantwoordelijkheid te nemen voor je keuzes.

De eerste eigenschap die Covey beschrijft is het proactief zijn. Wat ons mensen onderscheidt van alle andere dieren is onze mogelijkheid tot zelfreflectie. Hierdoor kunnen we ons zelf (in bepaalde situaties) evalueren en bepalen we in welke mate we effectief gehandeld hebben.

Simpel gezegd, om effectief te zijn moet je proactief zijn.

Reactieve mensen nemen een passieve houding aan – ze geloven dat ze geen invloed hebben op dat wat hen overkomt. Reactieve mensen zeggen dingen als:

 • “Ik kan er niets aan doen.”
 • “Zo ben ik nu eenmaal.”

Ze denken dat het probleem buiten hen ligt, maar die gedachte is juist het probleem. Reactiviteit wordt een self-fulfilling prophecy. Reactieve mensen voelen zich sneller slachtoffer en voelen zich machteloos.

Proactieve mensen zien echter in dat ze een verantwoordelijkheid – of “response-avility” hebben, wat Covey omschrijft als het vermogen om te kiezen op welke manier je reageert op een gegeven stimulus of situatie.

Eigenschap 2: Begin met het einde voor ogen

Begin met een duidelijk doel voor ogen. Volgens Covey kunnen we onze verbeeldingskracht gebruiken om een toekomstbeeld te ontwikkelen van hoe/wat we willen zijn. We kunnen ons geweten gebruiken om normen en waarden te kiezen die ons in de goede richting leiden.

De meeste van ons vinden het makkelijk om zichzelf bezig te houden. We werken hard om iets te overwinnen – promotie, hoger salaris, meer erkenning. We staan vaak niet stil bij de betekenis van het werk, achter deze overwinningen. Veel mensen vragen zich nauwelijks af of hetgeen waar ze focus op leggen ook echt belangrijk voor hen is.

Eigenschap 2 suggereert dat, bij alles wat we doen, we moeten beginnen met het einde voor ogen. Begin met een helder doel. Op die manier weet je zeker dat de stappen die je maakt de goede kant op gaan.

Eigenschap 3: Belangrijke zaken eerst

Om onszelf effectief te managen, moeten we belangrijke zaken vooropstellen. We moeten het discipline hebben prioriteit te geven aan alledaagse handelingen gebaseerd op wat het meest belangrijk is, niet wat het meest dringend is.

In eigenschap 2, heb je gelezen over het belang van normen/waarden en de doelen die we willen bereiken. Eigenschap 3 gaat over het najagen van deze doelen, door iedere dag en ieder moment prioriteiten te stellen.

Om discipline en focus te behouden en op koers te blijven voor onze doelen, moeten we de wilskracht hebben om iets te doen wanneer we het niet willen doen. We moeten handelen op basis van onze waarden in plaats van onze verlangens of impulsen op een bepaald moment.

Eigenschap 4: Denk win-win

Om effectieve, onderling afhankelijke relaties tot stand te brengen, moeten we ons inzetten voor Win-winsituaties. Covey legt uit dat er 6 paradigma’s van menselijke interactie bestaan:

 1. Win-win: Beide mensen winnen. Afspraken of oplossingen zijn voor beide partijen voordelig en bevredigend.
 2. Winst-verlies: “Als ik win, verlies jij.: Winst-verlies mensen zijn geneigd om positie, macht, geloofsbrieven en persoonlijkheid te gebruiken om hun zin te krijgen.
 3. Verlies-winst: “Ik verlies, jij wint.” Verlies-winst mensen zijn makkelijk te sussen en voelen zich sterk door populariteit of acceptatie.
 4. Verlies-verlies: Beide personen verliezen. Als twee Winst-Verlies-personen samenkomen – dat wil zeggen, wanneer twee vastberaden, koppige, egocentrische individuen met elkaar interacteren – zal het resultaat Verlies-Verlies zijn.
 5. Winst: Mensen de Winst-mentaliteit willen niet per se dat iemand anders verliest – dat is niet relevant. Het gaat erom dat ze krijgen wat ze willen.
 6. Win-Win of Geen Deal: Als je niet tot een overeenkomst kunt komen die voor beide partijen voordelig is, is er geen deal

Het beste is om Win-Win situaties te creëren. Met Winst-Verlies, of Verlies-Winst, krijgt één persoon wat hij op dat moment wil, maar de resultaten zullen een negatieve invloed hebben op de relatie van beide personen voor zo lang deze duurt. De Win-Win og Geen Deal optie is belangrijk als back-up.

Bij het oplossen van Win-winsituaties moeten we twee factoren overwegen: overleg en moed. Zie tabel hieronder:

Veel moed Weinig moed
Veel overleg Win-Win Verlies-Winst
Weinig overleg Winst-Verlies Verlies-Verlies

 

Eigenschap 5: Eerst begrijpen… dan begrepen worden

Voordat we advies kunnen geven, oplossingen kunnen aandragen of effectief met andere kunnen communiceren, moeten eerst de ander leren begrijpen door empathisch te luisteren.

Stel je gaat naar een opticien en vertelt hem dat je moeite hebt om scherp te zien. De beste man doet zijn eigen bril af en geeft deze aan jou, “Hier probeer dit eens – ze werken voor mij al jaren!”. Je zet zijn bril op, maar deze maakt het probleem alleen maar erger. De kans is klein dat je nog eens naar deze opticien terug gaat.

Gek genoeg, doen we ditzelfde ding in onze dagelijkse interactie met anderen. We dragen een oplossing aan voordat we het probleem hebben onderzocht. We leren de ander niet eerst begrijpen.

Volgens Eigenschap 5 moeten we eerst proberen om anderen te begrijpen, voordat we zelf begrepen kunnen worden. Om te begrijpen, moeten we luisteren.

Eigenschap 6: Synergie

Door de verschillen in het perspectief van een ander te begrijpen en te waarderen, hebben we de mogelijkheid om synergie te creëren, waardoor we nieuwe mogelijkheden kunnen ontdekken door openheid en creativiteit.

De combinatie van alle voorgaande eigenschappen bereidt ons voor op Eigenschap 6. Dit is de Eigenschap van synergie oftewel "Wanneer één plus één gelijk is aan drie of het geheel groot is dan de som der delen."

Als je bijvoorbeeld twee planten dicht bij elkaar plant, zullen hun wortels samenvloeien en de kwaliteit van de grond verbeteren, zodat beide planten beter zullen groeien dan ze op zichzelf zouden doen.

Met Synergie kunnen we nieuwe alternatieven creëren en nieuwe mogelijkheden openen. Het stelt ons als groep in staat om samen oude normen en waarden te vervangen door nieuwe.

Eigenschap 7: Houd de zaag scherp

Om effectief te zijn, moeten we de tijd besteden om onszelf fysiek, spiritueel, mentaal en sociaal te vernieuwen. Continue vernieuwing stelt ons in staat om synergetisch onze vaardigheid om elke Eigenschap te beoefenen te vergroten.

Eigenschap 7 is gericht op vernieuwing, of de tijd te nemen om “de zaag te slijpen”. Het omringt alle andere gewoonten en maakt alles mogelijk door je grootste bezit - jezelf - te behouden en te verbeteren.

Er zijn vier dimensies van onze aard en deze moeten regelmatig en op een evenwichtige manier worden uitgeoefend:

Fysieke dimensie

Door ons lichaam continue fysieke te vernieuwen, kunnen we ervoor zorgen dat we beter kunnen werken, aanpassen en genieten. Om jezelf fysiek te vernieuwen, kun je:

 • Gezond eten
 • Voldoende rust en ontspanning nemen
 • Op regelmatige basis je uithoudingsvermogen, flexibiliteit en kracht trainen

Spirituele dimensie

Door onze spirituele zelf te vernieuwen, kunnen we beter leidinggeven aan ons zelf en kun je jezelf inzetten voor ons waardensysteem te versterken. Om jezelf spiritueel te vernieuwen, kun je:

 • Dagelijks mediteren
 • Communiceren met de natuur
 • Jezelf onderdompelen in geweldige literatuur of muziek

Mentale dimensie

Door onze mentale gezondheid te vernieuwen, kunnen we onze geest blijven verruimen. Om jezelf mentaal te vernieuwen, kun je:

 • Goede literatuur lezen
 • Een dagboek bijhouden met je gedachten, ervaringen en inzichten
 • Televisie kijken beperken tot programma’s die je leven en geest verrijken

Sociale / emotionele dimensie

Door ons op sociaal vlak te vernieuwen, kunnen we zinvolle relaties ontwikkelen. Om jezelf sociaal te vernieuwen, kun je:

 • Proberen om andere mensen doorgrondig te begrijpen
 • Bijdragen aan projecten die het leven van anderen verbeteren
 • Anderen helpen bij hun zoektocht naar succes

Door onze sociale en emotionele dimensie te vernieuwen, kunnen we de Eigenschappen  4, 5 en 6 oefenen. Dit doe je door te erkennen dat er Win-Win-oplossingen bestaan, anderen proberen te begrijpen en door synergie na te streven.

Afbeelding Zeven eigenschappen van effectief leiderschap

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.