Het Waardediscipline Model van Treacy en Wiersma

Met het Waardediscipline Model van Treacy en Wiersma kun je bepalen welke waarde de organisatie levert. In theorie zijn er drie algemene waardedisciplines waar een organisatie uit kan kiezen – productfocus, klantfocus of kostenfocus.

Uitleg Waardediscipline Model

Product leadership

Product leadership of productfocus is een strategie waarbij de organisatie het beste product of de beste dienst op de markt wil leveren. Dit soort organisaties zijn dan ook de eerste die nieuwe technologieën in het product of de dienst verwerken. Deze innovatie kosten moeten vaak worden opgevangen door een hogere prijs vast te stellen.

Customer intimacy

Customer intimacy of klantfocus is een strategie waarbij de klant centraal staat. De organisatie streeft ernaar om de beste oplossing voor de klant te vinden. Gewoonlijk heeft een organisatie met klantfocus hogere kosten dan een organisatie met kostenfocus, hierdoor ligt de prijs vaak ook hoger.

Operational excellence

Operational excellence of kostenfocus is een strategie waarbij de organisatie producten levert tegen een prijs die onder het marktgemiddelde ligt. Door de kosten te beheersen kan het product uiteindelijk voor een lager bedrag aan de klant worden aangeboden. De producten of diensten zijn relatief goed, maar niet zo goed als die van een organisatie met een strategie van product leadership.

Afbeelding Waardediscipline Model

waardedisciplinemodel treacy wiersma-01

2 gedachten over “Het Waardediscipline Model van Treacy en Wiersma”

  1. Hoi! voor school moeten wij dit model en het model van abell, swot enzovoort gebruiken. Ik vind jouw modellen heel mooi weer gegeven. Waarmee heb je deze gemaakt? Heb je de bestanden nog zodat we deze voor ons rapport kunnen gebruiken?

    Bedankt!

    Mvg,

    Yannick

    1. Hi Yannick, bedankt voor je bericht. Ik heb de modellen gemaakt met Adobe Illustrator. De JPG bestanden staan in hoge resolutie onder het kopje “Afbeelding” bovenaan de pagina, deze mag je vrij gebruiken voor je verslag. Als je de Illustrator bestanden wilt hebben kan ik je deze toe sturen via mail, maar ik vraag me af of je hier wat mee kunt. Laat maar weten wat je het liefste hebt. Mvg, Jorrin

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.