Het Business Definition Model van Abell

Het Business Definition Model van Abell is een analysemodel om het werkterrein van een onderneming in kaart te brengen. Op welke markt en doelgroep speelt men in en met welke technologieën wordt dit gedaan? De Abell analyse is een handig hulpmiddel om de marktafbakening visueel weer te geven.

Uitleg Business Definition (Abell) model

Afnemers

Marketing draait om de afnemers, daarom is het belangrijk om de verschillende afnemerssegmenten in beeld te hebben. Met goed inzicht in de verschillende doelgroepen kunnen organisaties heel gericht producten en diensten aanbieden.

Behoeften

De klantbehoeften die relevant zijn voor het bedrijf worden bepaald aan de hand van het product, waardoor er een koppeling naar klantvoordelen gemaakt kan worden.

Technologieën

De term technologieën moet breed worden gezien. Het kan alles omvatten wat aan de behoeften van de klant voldoet. Meestal worden de producten en/of diensten op deze as neergezet.

Focus creëren

Het Business Definition Model geeft in een oogopslag weer waar het bedrijf zich momenteel focust, dit is de ruimte binnen het blok. De ruimte buiten het blok geeft aan waarin het bedrijf haar activiteiten kan uitbreiden. Normaliter worden de belangrijkste aspecten, waar de meeste prioriteit op ligt, dichtbij de 0-as gezet.

Voorbeeld Business Definition (Abell) model

Het uitgewerkte voorbeeld Business Definition of Abell model is geschreven als onderdeel van een marketingplan voor een bedrijf dat mobiliteitsoplossingen biedt op de zakelijke markt.
Abell Model - Modelmatig-01

Het bedrijf richt zich met haar huidige diensten en producten op de marktgroepen ‘overheid en bedrijven’. Hiermee richt het bedrijf zich op de zakelijke markt (business to business). Het bedrijf heeft ‘de elektrische fiets’ als kernproduct waaromheen verschillende diensten worden aangeboden. De overheid en bedrijven vinden het belangrijk dat de E-bike (en de diensten eromheen) voorzien in gemak, van goede kwaliteit en duurzaam is en bijdraagt aan de gezondheid van de mens.

Het bedrijf voorziet met haar huidige diensten en producten voor een groot deel deze behoefte. Het bedrijf levert E-bikes die door de medewerkers via een reserveringssysteem gereserveerd kunnen worden. Werknemers kunnen de e-bikes gebruiken voor hun woon-werk en woon-woon verkeer. In tegenstelling tot de gewone fiets waarmee (enkele reis) gemiddeld 4 kilometer wordt afgelegd wordt er op de elektrische fiets gemiddeld 14 kilometer afgelegd.

Wanneer een E-bike defect is levert het bedrijf een pech-onderweg service. Kapotte fietsen worden opgehaald en de medewerker wordt van een vervangende fiets voorzien. Het bedrijf verzorgt vervolgens het onderhoud van de fiets.

Via het bedrijf kunnen ook verschillende fiets accessoires gekocht worden. Het bedrijf distribueert diverse artikelen (waaronder tassen, ipad sleeves en laptophoezen) van het merk Fahrer Berlin.

Om de bedrijven en overheid goed te informeren over de verschillende modellen E-bikes organiseert het bedrijf proeftuinen en informatiesessies. In de proeftuin kunnen de fietsen getest worden.

Zoals uit het Abell model blijkt, richt het bedrijf zich momenteel alleen op de zakelijke markt. Via de bedrijven kunnen medewerkers bij het bedrijf een E-bike bestellen. De consumentenmarkt wordt als marktgroep met de huidige technologieën niet benaderd.

Afbeelding Business Definition (Abell) model

abell model-01

Zelf een Business Definition (Abell) model maken

Met de Business Definition tool maak je zelf eenvoudig een Business Definition (Abell) model. Download het bestand via onderstaande link en ga direct aan de slag:

 1. Pas de assen aan naar de afnemers, behoeften en technologieën van jouw organisatie.
 2. Versleep de vlakken, zodat deze uitkomen bij de gewenste
 3. Pas eventueel de kleuren aan in het bewerkingsscherm.
 4. Deselecteer de afbeeldingsgroep
 5. Klik met de rechtermuis op de groep en kies voor “Opslaan als afbeelding…”.

modelmatig downloadbutton-01

5 gedachten over “Het Business Definition Model van Abell”

  1. Beste Anthony,

   Inmiddels is er een nieuwe tool online gezet. We ondervonden veel problemen met de oude tool en hebben daarom een nieuwe oplossing bedacht. Ik hoor graag wat je ervan vindt.

   Met vriendelijke groet,

   Jorrin
   Modelmatig

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.